Meridyen terapi masajı Geleneksel Çin Tıbbının bilgeliklerinden günümüze dek ulaşmayı başaran bir tür akupunktur yöntemidir. Asırlardır bilinen bu yöntem bireyin bedeninde yer alan çeşitli enerji kanalları üstündeki bölge ve noktaları kullanarak iyileştirmeyi amaçlar. O halde meridyen terapisi nedir?

Meridyen Terapisi Nedir?

Meridyen terapisi, Vücutta bulunan enerji akışını akupunktur ya da akupresür ile dengelemeye çalışan bir tür tedavi yöntemi diye tanımlanabilir. Akupunktur çok küçük iğnelerin kullanılmasını içerirken, akupresür genellikle vücuttaki bir enerji noktasına uygulanan masaj çeşididir. Meridyen terapisini savunanlar vücuttaki enerji alanlarının biri önde diğer omurgada olacak şekilde gövdenin orta çizgisini takip ettiğine inanırlar. Diğer noktalar ise vücudun her iki tarafında çalışır.

Meridyen terapisi hastalıktan ziyade kişiyi tedavi etmeyi amaçlayan bir felsefenin ürünüdür. Bu felsefe göre herkeste ortak bulunabilecek ya da sınıflandırılabilecek hastalıklar yoktur. Kişilerin yaşam enerji akışlarının bozulmasına bağlı olarak vücudun verdiği tepkiler vardır. Çin Tıbbı da meridyen terapisi yöntemi ile enerjiyi normal akışına getirmeyi amaçlar. Öyleyse meridyen terapi masajı esnasında kullanılan akupunktur ve akupresür teknikleri nedir? Detaylı olarak sırayla inceleyelim.

Akupunktur

Zayıflayan organa karşılık gelecek biçimde enerji meridyeninin uygun noktasına yerleştirilen ve küçük iğnelerin kullanılmasını içeren meridyen tedavisi türüdür. Akupunktur uzmanları tedaviye başlamak için iğnelerin nereye yerleştirileceğini belirlemek adına nabzın yol göstericiliğini kullanır. Bu uygulama ağrısız olduğu için pek çok insan denemekten rahatsızlık duymaz.

Akupresür

Vücuttaki ağrıyı veya rahatsızlığı belirlemek için meridyen boyunca hafif basınç uygulama yöntemi akupresür diye tanımlanır. Hangi organın problem yaşadığını tespit etmeyi amaçlar. Hangi organda hastalık varsa, o meridyen boyunca pek çok nokta hassas olacaktır. Akupresür uygularken birkaç parmak birbirine yakın tutulur ve vücudun doğal meridyeninin akışı yönünde kibarca hareket ettirilir. Bu işlem aynı zamanda doğal enerji meridyenini güçlendirir.

Meridyen Terapisi Nasıl Uygulanır?

Meridyen terapisi yukarıda açıkladığımız akupunktur ve akupresür yöntemleri ile vücudun belirli bölgelerine el ve parmak uçlarıyla masaj yapılarak uygulanır. Vücudun hem gevşemesini hem de rahatlamasını sağlayan meridyen terapi masajı sırasında ihtiyaç duyulması halinde bölgeyi uyaracak yardımcı araçlara başvurulabilir.

Meridyen Terapisi Kimler İçin Uygun Değildir?

Meridyen terapi masajı uygulanması uygun görülmeyen bazı durumlar mevcuttur. Bu özel durumları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Gebelik yaşayan anne adayları,
  • İleri seviyede kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan kişiler,
  • Bedeninde eklem protezi ya da implant bulunan bireyler,
  • Enfeksiyon ya da tümör hastalığı olanlar,
  • Kanama veya kırık gibi bozukluklar görülen kişiler.

Meridyen Terapi Masajı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Meridyen terapi masajı günümüzde pek çok hastalığın tedavisinde başvurulan başarılı yöntemlerden biridir. Cilt hastalıklarından menopoza, uyku problemlerinden kas rahatsızlıklarına,   bel boyun fıtığından kireçlenmeye, hemoroidden mide ve bağırsak problemlerine kadar bu sıra uzayabilir.